Wat is factoring precies en wat kost het?
We hoeven je als ondernemer niet te vertellen dat veel klanten vaak lang wachten met betalen. Waarschijnlijk ken je het gevoel maar al te goed, je hebt een aantal mooie opdrachten binnengesleept, maar nu moet je nog wachten totdat de factuur betaald is. Vaak geen probleem, maar je wilt als ondernemer niet in financiële problemen komen omdat je ineens te weinig werkkapitaal hebt.
Vandaar dat factoring een uitstekende oplossing kan zijn. Voor ondernemers is dit een alternatieve financiering. Door jouw openstaande factuur aan een van de factoring bedrijven te verkopen krijg je vaak het openstaande bedrag gelijk uitbetaald. Zo ben je niet meer afhankelijk van de betalingstermijn en kun je gelijk weer verder met investeren.
Waarom kan factoring interessant zijn voor Mkb’ers of ZZP’ers?
Wat hebben het eerder even gehad over de factoring betekenis. Wist je dat non-bancaire financiers steeds meer financieringen verstrekken in Nederland? Zo verwachte het Centraal Plan Bureau (CPB) al jaren geleden dat dit nummer boven de 40 procent zou stijgen en alleen maar zou toenemen. Factoring is daar een van de vormen van ‘alternatieve’ financiering die snel groeit.
Je hebt jouw diensten of goede al weken geleden geleverd, maar de factuur is nog steeds niet betaald door de opdrachtgever. Vooral bij de grote bedrijven is het steeds meer regel dan uitzondering dat je factuurtermijnen hebt van 60 of soms wel 90 dagen. Om jouw cashflow dan goed op orde te houden dan factoring de uitkomst zijn.
Hoe werkt factoring?
Natuurlijk is factoring afhankelijk van de factoring bedrijven waarmee je werkt. Maar vaak geef je jouw facturen door aan een factormaatschappij, deze checkt of ze geschikt zijn. Na deze controle betalen ze het bedrag aan je uit en gaat de afdeling debiteurenbeheer aan de slag met de verdere afwikkeling van jouw factuur.
Voor- en nadelen van factoring
- Factoring wordt dus regelmatig ingezet door Nederlandse ondernemers. We hebben daarom een aantal van de voordelen onder elkaar gezet: Je hebt vaak binnen 24 uur het geld op jouw rekening staan. Vergelijk dat maar eens met de 60 tot 90 dagen die bij Nederlandse bedrijven normaal is geworden.
- Door het uitzetten naar factoring debiteuren hoef je zelf niet meer achter de factuur aan. Je hebt dus geen risico meer op laat- of niet betalers. Dat gaat totaal naar iemand anders.
- Je wordt vaak niet getoetst op je kredietwaardigheid en dat maakt het ook voor startende ondernemers geschikt.
Natuurlijk zijn er ook nadelen, want een factoring bedrijf gaat geen facturen overnemen zonder dat daar iets tegenover staat.
- Vaak is factoring veel duurder dan een bancaire or zakelijke financiering.
- Jouw klanten kunnen eventueel schrikken dat ze te maken hebben met een factormaatschappij in plaats van met de Mkb’er of een ZZP’er.
- Veelal accepteren factormaatschappijen enkel zakelijke facturen en behandelen ze geen openstaande facturen van consumenten.
- Bij een factoringoplossing wordt vaak gevraagd om verpanding van de factuur of debiteurenportefeuille als zekerheid voor de financier.
Wat moet je verwachten aan de factoring kosten
In het geval van factoring moet je rekening houden met een fee als je kiest voor deze manier van financieren. Vaak zijn deze kosten opgebouwd uit een debetrente en een commissie / fee. Het is niet mogelijk om een exacte prijs aan te geven, want elk bedrijf hanteert weer andere kosten. Daarnaast is het ook afhankelijk of je naast factoring ook nog andere diensten afneemt. Denk bijvoorbeeld aan een kredietverzekering, het voeren van de debiteurenadministratie of debiteurenbeheer.
Vaak wordt de hoogte van de kosten bepaalt door het aantal debiteuren, de gemiddelde waarde van de facturen, de omzet en de verdeling tussen buitenlandse en binnenlandse debiteuren. Hoe gemakkelijker het gaat worden voor een factoring bedrijf om jouw facturen te innen, hoe lager jouw kosten normaliter zijn.
Zakelijke lening of factoring?
Feitelijk is factoring niets meer of minder dan het verkopen van uitstaande facturen. Geld waarvan je al (bijna zeker) weet dat het gaat komen. De factor, het bedrijf dat jouw facturen koopt, betaalt het openstaande factuurbedrag direct. Ten opzichte van andere financieringsvormen is factoring minder risicovol, want het gaat immers om een voorschot van de omzet gaat.
Het verschil tussen een zakelijke lening of factoring is dat je bij een zakelijke lening van CapitalBox geen zekerheden hoeft af te staan en bij factoring is dit meestal wel het geval door de verpanding van jouw debiteurenbestand. Bij factoring ben je afhankelijk van je debiteurenportefeuille als het gaat om het bedrag dat je nodig hebt. Bij een zakelijke lening wordt er gekeken naar de kredietwaardigheid van je bedrijf en op basis daarvan kun je een bedrag lenen. Of je voor een zakelijke lening gaat of voor een factoroplossing is afhankelijk van je behoefte. Het is altijd verstandig om goed te kijken welke zakelijke lening het best bij jouw bedrijf past.
Veelgestelde vragen
Factoring is een vorm van debiteurenfinanciering. Een gespecialiseerd bedrijf neemt het debiteurenrisico en de facturatie van het bedrijf over. De ondernemer ontvangt direct zijn geld in ruil voor een vergoeding. Je verpand als het wijze jouw debiteuren.
De factoring kosten zijn afhankelijk van een aantal verschillende factoren. Bijvoorbeeld welke factoring diensten je afneemt, de kredietwaardigheid van debiteuren, het totale omzet volume en de betalingstermijn van de klant.